از سوی دیگر، معتقدان به فرضیه دوم، بر این گمانند که مقارن شدن حمله به سلمان رشدی با مرحله حساس مذاکرات صرفا یک «اتفاق» است و ارتباط چندانی با روند گفتوگوهای هسته ای ندارد. گذشته از اینکه به کدامیک از این فرضیهها معتقد باشیم، آنچه اکنون در عمل مشاهده میشود، این است که از یکسو آمریکاییها درحال سوءاستفاده از این رویداد برای تحتفشار قرار دادن جمهوریاسلامی باهدف امتیازگیری از کشورمان هستند و از سوی دیگر رژیم صهیونیستی می کوشد از این فراخور جنایات خود در سرزمینهای اشغالی را تحت تأثیر قرار دهد.
وی همچنین درباره تضمین گرفتن در مذاکرات برجام گفت: درست است که براساس شرایط حاکم بر ساختار نظام بین الملل، هر تضمینی هم که بگیریم طرف مقابل ممکن است در ادامه به آن پایبند نباشد، اما با وجود این، نباید از دریافت تضمین چشمپوشی کرد. برخی معتقدند با توجه به اینکه «قدرت» به عنوان مهمترین مولفه در روابط بین الملل به حساب میآید، دریافت تضمین کارایی چندانی نخواهد داشت و نمیتواند مانع بدعهدی طرف مقابل شود، اما درنهایت باید به این نکته توجه کرد که چشمپوشی از دریافت تضمین منطقی نیست و باید طرف بدعهد را مجبور به دادن تضمینهای مؤثر و کارآمد کرد.
21302
روزنامه همشهری به نقل از دهقانی فیروزآبادی استاد دانشگاه نوشت:درباره جریان حمله به سلمان رشدی، ۲فرضیه مطرح است؛ عدهای براساس «تئوری توطئه» معتقدند این اتفاق ازسوی لابیهای آمریکایی و صهیونیستی مخالف برجام هدایت شده است تا به این وسیله، روند مذاکرات را تحت تأثیر قرار دهند و راه را برای دستیابی به یک توافق پایدار را ناهموار و چه بسا مسدود کنند.