حسن لاسجردی یکی از کارشناسان منطقه خاورمیانه با اشاره به تلاش های رژیم صهیونیستی برای «تأخیر» یا «توقف» احیای برجام، تأکید کرد: به هر صورت هر نوع توافقی شود حتما ما یک مقداری به لحاظ اقتصادی ارتقاء پیدا خواهیم کرد، روابط ما با جهان رو به بهبود خواهد بود و به طور حتم مسائل تجاری و ارتباط بین المللی ما تحت تأثیر موضوع برجام یا توافق با کشورهای بزرگ است. نگاه من این است که چون اسرائیل یک نگاه خصمانه و یک سیاست روشن علیه ما دارد، تلاش می کند تا جای ممکن این اتفاق نیفتد.
مشروح گفت و گوی را در ادامه می خوانید:
به نظر شما چه قدر تلاش ها و لابی های رژیم صهیونیستی در به تأخیر افتادن احیای برجام نقش داشته است؟
به نظر من سیاست کلی اسرائیل بر دو استراتژی و یک راهبرد کلان است و این دو بر موضوع «تأخیر» و «توقف» متمرکز هست. منظورم از تأخیر و توقف، یعنی هر گونه تصمیمی که می تواند مذاکرات، ارتباطات و حل مشکلات را با تأخیر مواجه کند و به عقب بیندازد و یا اینکه به طور کلی همه چیز را کنسل و تمام کند.
از سال 84 که پرونده هسته ای ما مطرح شده، تلاش اسرائیل این بوده که با اقداماتی مثل دزدی اسناد، ترور دانشمندان و رایزنی با کشورهای مختلف و ایجاد دست انداز و سنگ اندازی گرفته تا سیاست های خصمانه ای مثل نمایشی که نتانیاهو در سازمان ملل اجرا کرد یا اطلاعاتی که به آژانس بین المللی انرژی اتمی و جاهای دیگر دادند، یا در اقدامات تأخیر بیاندازد و یا اگر زورش می رسد آنها را متوقف کند.
ادعاهای آنها که بعضا مدعی می شوند اسناد محرمانه ای از مذاکرات به دست آورده اند، مثلا اخیرا کانال 12 اسرائیل اعلام کرد که سند محرمانه وزارت خارجه این کشور دلالت بر توافق در آینده نزدیک دارد، چه قدر می تواند واقعی باشد؟
چیزی که اخیرا اسرائیلی ها منتشر کرده اند واقعا سند محرمانه ای نبوده؛ یعنی قبل از آن برخی منابع غربی و منابع ما هم اشاراتی در این خصوص داشته اند؛ و مثلا مراحل چهارگانه اجرای برجام را گفته اند. به نظر من اینها چیزهایی نبود که آنها به عنوان محرمانه مطرح کرده اند. چون اگر توافق شود در هر صورت یک جایی باید تأیید یا راستی آزمایی شود.
به اعتقاد من چیزی که صهیونیست ها خیلی روی آن مانور داده اند و تا کنون از آن طریق چیزی به دست نیاورده اند و یا نخواسته اند بروز بدهند، اسنادی است که چند سال پیش از یکی از مراکز ما به سرقت بردند و هنوز هم هر چند وقت یک بار تهدید می کنند که ما می توانیم از این اسناد استفاده کنیم و بعضا مکاتباتی را با آژانس بین المللی انرژی اتمی داشته اند. شاید آنها مسأله مهمتری باشد ولی چیزی که اخیرا اسرائیلی ها در رابطه با مراحل توافق جدید منتشر کرده اند، خیلی موضوعات مهمی نداشت.
چون نه موضوعات نه موضوعات مورد اختلاف ما با غربی ها و به ویژه آمریکایی ها را مطرح کردند، نه راه حل هایی که مطرح شده است و نه اتفاقاتی که در گذشته مطرح بودند و زمان ها، مکان هایی که در توافق جدید مطرح هست. به نظر من این یک فهرست اجرایی برای انجام برجام بوده و اتفاق جدید یا اطلاعات خیلی مهم و بنیادینی نبوده که مثلا بگوییم اینها موارد سرّی و محرمانه ای بوده که لو رفته است.
حملات اخیر رژیم صهیونیستی به دو فرودگاه در سوریه چه قدر می تواند با قضیه برجام مرتبط باشد؟
من فکر می کنم سیاست اسرائیل فشار است برای اینکه نگذارد برجام شکل بگیرد یا هر نوع توافقی که می تواند به ثبات و آرامش منطقه کمک کند و از سوی دیگر می تواند به افزایش توان ایران بینجامد.
به هر صورت هر نوع توافق شود حتما ما یک مقداری به لحاظ اقتصادی ارتقاء پیدا خواهیم کرد، روابط ما با جهان رو به بهبود خواهد بود و به طور حتم مسائل تجاری و ارتباط بین المللی ما تحت تأثیر موضوع برجام یا توافق با کشورهای بزرگ است. نگاه من این است که چون اسرائیل یک نگاه خصمانه و یک سیاست روشن علیه ما دارد، تلاش می کند تا جای ممکن این اتفاق نیفتد.
اگر بمباران یا تروری انجام می شود و یا حتی گزارشی به منابع مختلف می دهد و در لابی ها و رایزنی ها مثلا نخست وزیرش با رئیس جمهور آمریکا دیدار می کند و نکاتی می گوید، همه اینها متمرکز بر همان دو سیاست «تأخیر» یا «توقف» است.
به نظر شما رژیم صهیونیستی می تواند در این اهداف برجامی خود موفق شود یا ایران و طرف های دیگر مذاکرات احیای برجام می توانند بدون توجه به تحرکات صهیونیست ها این توافق را به نتیجه برسانند؟
به نظر من اسرائیل در بحث برجام بازیگر فرعی و اصطلاحا «بازیگر دست دوم» است. این هنر ما و بازیگران طرف مقابل ما است که چه قدر بتوانیم اعتمادآفرینی و نظر مقابل را جلب کنیم، چه امتیازاتی بدهیم و چه امتیازاتی بدهیم. از نگاه من اسرائیل خیلی تلاش می کند ولی نمی تواند موضوع مهمی مثل صلح و ثبات بین المللی را تحت تأثیر قرار بدهد؛ اگرچه می تواند سنگ اندازی کند و تأخیر بیندازد، ولی بعید می دانم بتواند کل توافق را تحت تأثیر نگاه خودش قرار بدهد.
311311
جماران نوشت: از سال 84 که پرونده هسته ای ما مطرح شده، تلاش اسرائیل این بوده که با اقداماتی مثل دزدی اسناد، ترور دانشمندان و رایزنی با کشورهای مختلف و ایجاد دست انداز و سنگ اندازی گرفته تا سیاست های خصمانه ای مثل نمایشی که نتانیاهو در سازمان ملل اجرا کرد یا اطلاعاتی که به آژانس بین المللی انرژی اتمی و جاهای دیگر دادند، یا در اقدامات تأخیر بیاندازد و یا اگر زورش می رسد آنها را متوقف کند.