مسجد سلیمانیه در استانبول/ وقتی یک سفر گردشگری به سفر معنوی تبدیل میشود

به گزارش پایگاه فکر و فرهنگ مبلغ، مسجد سلیمانیه در استانبول به عنوان یکی از محبوبترین مقاصد گردشگری ترکیه شناخته میشود. این مسجد که در سال ۱۵۵۷ توسط معمار سنان و به دستور سلطان سلیمان قانونی ساخته شده است، هزاران بازدیدکننده از سراسر جهان را به خود جذب میکند.
بنا بر روایت شبستان، معماری بدیع و منحصر به فرد و موقعیت مکانی دلربای آن که مشرف به خلیج امینونو است و بناهای تاریخی متمایز، شما را به دنیایی متفاوت در طول اعصار میبرد.
با این حال، این مسجد شاهد فعالیت تبلیغی قابل توجهی برای بازدیدکنندگان خارجی به اسلام است، به طوری که صدها نفر از آنها هر ساله در داخل مسجد، به دست واعظانی که در یک بنیاد حمایت اسلامی به نام «بنیاد ارتباطات فرهنگی» به مخفف ترکی «KIM» فعالیت میکنند، به اسلام گرویدهاند.
وقتی وارد مسجد سلیمانیه میشوید، اگر گروهی از گردشگران را دیدید که واعظی در وسط آنها مشغول توضیح درباره اسلام است، تعجب نکنید. اینها واعظان داوطلبی هستند که برای بنیاد KIM کار میکنند.
بنیاد ارتباطات فرهنگی در سال ۲۰۱۰ تأسیس شد و هدف آن رساندن پیام اسلام به گردشگرانی است که از سراسر جهان از استانبول بازدید میکنند، به ویژه بازدیدکنندگان مسجد سلیمانیه که دفتر مرکزی این بنیاد در نزدیکی آن واقع شده است.
عبیدالله تانریوور، مدیر این بنیاد، میگوید که آنها نه تنها با گردشگرانی که به مسجد میآیند، ارتباط برقرار میکنند، بلکه ارتباط خود را با گردشگران استانبول به طور کلی نیز گسترش دادهاند.
تانریور توضیح داد که این بنیاد در طول ماه رمضان فعالیتهای ویژهای از جمله افطار گروهی روزانه برگزار میکند که در طی آن گردشگران از داخل مسجد به دفتر مرکزی آن که در همان نزدیکی واقع شده است، دعوت میشوند. این بنیاد همچنین دورههای آموزشی برای تازه مسلمانان نیز برگزار میکند و در صورت لزوم، محل اقامت چند روزه را نیز برای آنها فراهم میکند.
وی میگوید که تقریباً ۷۸ واعظ به طور منظم در این بنیاد کار میکنند که از کشورهای مختلفی از جمله ترکیه، مصر، عراق، سوریه، مراکش، الجزایر، پاکستان، هند، تاجیکستان، چین، روسیه و عربستان سعودی میآیند. این واعظان یک دوره آموزشی فشرده ۲۰ ساعته را میگذرانند، پس از آن آزمون میدهند و سپس یک دوره تجربه عملی با واعظان باتجربه را که چندین هفته طول میکشد، میگذرانند، قبل از اینکه اجازه یابند با گردشگران ارتباط برقرار کنند و تبلیغ اسلام کنند.
مدیر این بنیاد تاکید کرد که قبل از آغاز فعالیت تبلیغ، واعظان باید به زبان انگلیسی مسلط باشند، در حالی که تعدادی از آنها علاوه بر انگلیسی به زبانهای دیگری مانند اسپانیایی، فرانسوی، روسی، پرتغالی و آلمانی نیز صحبت میکنند.
باوجود آغاز فعالیتهای تبلیغی این بنیاد در مسجد سلیمانیه استانبول، فعالیتهای آن به سرعت گسترش یافت و تعدادی از مساجد مورد بازدید گردشگران، مانند مسجد بایزید، مسجد رستم پاشا، مسجد والده جدید، مسجد جامع بزرگ و مسجد مهرماه سلطان را نیز در بر گرفت.
از ماه رمضان گذشته، تقریباً ۷۰۰ نفر به اسلام گرویدهاند و این ماه رمضان نیز تعداد بیشتری به اسلام گرویدند. به طوری که برخی از بازدیدکنندگان به طور خاص به مسجد سلیمانیه هجوم میآورند تا شهادتین را در فضایی شاد بخوانند.
امیر قدیر اوغلو، یکی از داوطلبان در این مسجد که علاوه بر ترکی، به زبانهای انگلیسی و روسی نیز مسلط است، میگوید که در سال ۲۰۲۰ به کار تبلیغی پیوسته است که تجربه ای بود که جریان زندگی اش را به طور کامل تغییر داد که از هر نظر بینظیر بود.
قدیر اوغلو اضافه میکند: از زمانی که شروع به تبلیغ کردم، زندگیام طعم و معنای جدیدی به خود گرفته است. علاوه بر این که تبلیغ کار پیامبران است، تجربه تبلیغ و ارتباط با غیرمسلمانان برای رساندن پیام خدا به آنها، بُعد دیگری به شخصیت شما میافزاید و دانش را از طریق ارتباط گسترش میدهد.
اوریانا: زنی فرانسوی که اسلام را در سلیمانیه یافت
اوریانا هیچ تصوری نداشت که بازدیدش از مسجد سلیمانیه در استانبول نقطه عطفی در زندگیاش خواهد بود. او در میان دیوارهای این مسجد تاریخی، چیزی را یافت که آن را نوری توصیف کرد که او را از تاریکی بیرون آورد.
او با یادآوری لحظه ورودش به مسجد، می گوید که آن بازدید، آغاز یک سفر معنوی بود که زندگی او را به طور کامل تغییر داد.
اوریانا میگوید: قبل از اسلام، زندگی من بد نبود، بلکه کاملاً برعکس. من هر چیزی را که برای شاد بودن لازم بود، داشتم. از دانشگاه فارغالتحصیل شدم، در شرکتی که آرزوی کار کردن در آن را داشتم، مشغول به کار شدم، دوستان خوبی داشتم، خانوادهام زندگی خوبی داشتند، در پاریس زندگی میکردم، زندگی خوبی داشتم، سفر میکردم. اما حقیقت این است که از آن راضی نبودم. احساس میکردم چیزی کم است، هدفم را در زندگی نمیفهمیدم و هیچ چیز در مقایسه با دوستانم که به دنبال شغل، پول یا لذت بردن از زندگی بودند، به من رضایت نمیداد.
او توضیح میدهد که وقتی از مسجد سلیمانیه بازدید کردم، با یکی از واعظان داوطلب آشنا شدم. او شروع به صحبت با من درباره معماری مسجد کرد و از من پرسید که آیا تفاوتی بین آن و ایاصوفیه متوجه شدهام یا نه. من متوجه نشدم و از اینکه جواب را فوراً نمیدانستم خجالت کشیدم. سپس او در مورد اسلام و پیامبران صحبت کرد و از من پرسید که آیا به خدا اعتقاد دارم یا نه، و من گفتم بله. او از من پرسید که آیا به پیامبر بودن محمد (ص) اعتقاد دارم یا نه، و من دوباره گفتم بله، همانطور که قبلاً در مورد پیامبر خوانده بودم.
این تازه مسلمان فرانسوی ادامه داد: او کمی تعجب کرد و از من پرسید: چرا اصلاً مسلمان نیستی؟ من جوابی ندادم؛ چیزی از دهانم خارج نشد. احساس میکردم لال هستم. پاسخی که در ذهنم بود این بود که من خیلی کم میدانم که بتوانم خودم را مسلمان معرفی کنم، همانطور که سوالی که قبلاً از من پرسیده بود، نشان میداد. سپس او شروع به پاسخ دادن به سوالات من کرد، حتی با اینکه من چیزی با صدای بلند نگفته بودم. او به من گفت که مسلمان بودن، اول و مهمتر از همه، اعتقاد به شش رکن ایمان است، سپس شهادت دادن به اینکه خدایی جز الله نیست و محمد رسول الله است. او همچنین به من گفت که یادگیری دین یک سفر مادام العمر است، ما همیشه چیزهای جدید یاد میگیریم و ندانستن در ابتدا نباید مانع از پذیرش اسلام توسط کسی شود.
وی ادامه داد:من واقعاً احساس کردم که خدا این مبلغ را فرستاد تا همان چیزی را که باید بشنوم به من بگوید و من در آن لحظه در گفتن شهادتین تردید نکردم و از آن لحظه به بعد، الحمدلله من یک مسلمان هستم.
اوریانا زندگی جدیدی را پس از گرویدن به اسلام آغاز کرده است، باوجود اینکه با چالشهای مختلفی روبه رو است. او الان احساس میکند که هرچیزی در بهترین شکل خود قرار دارد. از زمان بازگشتش به فرانسه، نگاه به زندگیاش به طور کامل تغییر کرده است.
مسجد سلیمانیه در استانبول یکی از مقاصد گردشگری محبوب ترکیه در میان گردشگران و بازدیدکنندگان است، به طوری که معماری منحصر به فرد آن بسیاری را جذب میکند که در این مسیر مبلغان اسلام با حضور در مساجد به تبلیغ دین اسلام میپردازند و بسیاری از گردشگران خارجی پس از آشنایی با اسلام در این مساجد به دین اسلام لبیک میگویند و سفر گردشگری خود را به سفری معنوی تبدیل میکنند.
نظرات